Transfer kalıpları, genellikle orta ve büyük boyutlardaki, derin çekme ve form verme operasyonları gerektiren iş parçalarını seri üretimle üretmek için kullanılır. Transfer kalıplar, iş parçalarının her operasyon için transfer kolları aracılığıyla taşındığı bir sistemle çalışır. Bu yöntem, parçaların hassas ve verimli bir şekilde işlenmesini sağlar ve otomotiv sektörü gibi yüksek üretim taleplerine sahip endüstrilerde sıklıkla tercih edilir.

Biz Çelik Kalıp olarak, otomotiv sektörü için yüksek kaliteli transfer kalıpları üretmekteyiz. Yılların verdiği tecrübe ve uzmanlıkla, müşterilerimize ekonomik, güvenilir ve başarılı çözümler sunmaktayız. Kalıp tasarımından üretimine kadar olan süreçte en son teknoloji ve yöntemleri kullanarak, her bir kalıbın yüksek standartlarda olmasını garanti ediyoruz. Ayrıca, müşterilerimizin özel gereksinimlerine göre özelleştirilmiş çözümler sunarak, onların üretim verimliliğini ve ürün kalitesini artırmalarına yardımcı oluyoruz.

Karmaşık geometriye sahip ürünlerin üretilmesinde kullanılan kalıplar arasında transfer kalıplar da bulunuyor. Bu makinelerde üretimde yer alan parçalar mekanik bir taşıma sistemi üzerinde bir istasyondan diğerine aktarılmaktadır.

Transfer kalıplar aşamalı kalıplara benzer sistemde çalışır. Ancak temel mantık olarak bant tasarımında parçanın şeritten arındırılması gereken yerlerde devreye girer. Bu kalıplar tek başına kullanılabilir.

Transfer kalıplar aynı zamanda bir üretim hattı kurarken sıra halinde dizilen makine veya kalıplardan da meydana gelebilir. Bu kalıplar üretim sürecinin daha planlı ve belirli bir düzende olmasını sağlar.

Transfer Kalıp Nedir?

Transfer kalıplama, üretim sürecinde parçaların istasyondan ayrılması ve diğerine aktarılması sürecinde kullanılan kalıplardır. Bu kalıplar tek başına kullanılabilir. Bunun yanında bir parçanın aşamalı olarak farklı üretim alanları varsa kalıbın bir istasyondan diğerine aktarılmasını sağlar.

Üretim sürecinde üretim aşamasının serbest olarak gerçekleşebilmesi adına parçanın metal şeritten ayrılmasını sağlarlar. Bu şekilde parça transfer kalıpta istasyondan istasyona taşınabilir.

Transfer Kalıpların Üretim Süreci

Kalıp transfer kalıplama işlemlerinde metal şekillendirme işlemlerini gerçekleştirir. Bu sistemler metal şekillendirme işlemlerinde kullanılır. Bir üretim hattında ilk sac parçanın gelmesini sağlayan sürücü yada havalı taşıyıcılar bulunur.

Bu şeritten işlenmeyen parça üretim hattın girer. Daha sonra parça bir istasyonda gerekli olan şekillendirme sürecine girer. Bir şekillendirme işlemi tamamlanır ve sonrasında parça diğer istasyona aktarılır. Burada aktarma işlemi transfer kollar vasıtasıyla mekanik olarak yapılır.

Kalıp transferi eş zamanlı olarak tüm parçanın sonraki istasyona aktarılması ile çalışır. Transfer kalıpları çok yönlü bir üründür. Delinmiş delik, oyuk, diş çekme, sıvama, form verme, hassas kesim, tırtıl ve nervür gibi farklı parça özelliği bulunur.

Transfer Kalıp Kullanım Alanları

Transfer kalıplar diğer üretim hatlarına göre daha yüksek sıvama ya da form işlemi gerektiren üretim sürecinin yürütülmesi gereken alanlarda kullanılır Orta ve yüksek hacme sahip seri üretim ortamlarında kullanılır. Sac şekillendirme işlemi olan alanlarda transfer kalıpları kullanılabilir.

Transfer kalıp sistemleri otomotiv sektörü, elektrik elektronik sektörü, havacılık ve cerrahi alet üretimi sektöründe kullanılır. Aynı zamanda beyaz eşya üretim alanlarında da kullanılabilir. Bu sistemler birden fazla parça şekillendirme işleminin yer aldığı seri üretim gerektiren endüstriyel alanlarda kullanılır.

Transfer Kalıpların Avantajları

Transfer kalıplama yöntemleri üretim sahalarında sağladıkları avantajlar ile öne çıkıyor. Öncelikle bu işlemler ayrı ayrı kalıplar kullanılan üretim alanlarındaki insan gücüne duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. İstasyonlar arası transfer otomatik olarak yapılır. Bu sayede manuel işlemlerin yerini otomasyon sistemleri alır. Bu sayede üretim süreci daha hızlı ve verimli hale gelir.

Transfer kalıplama avantajları şöyledir;

  • Ağır ve üretimi zor olan parçaların üretim alanlarında iş sağlığı ve güvenliğini destekler.
  • Üretim sürecini otomatik hale getirerek hızlandırır.
  • İşletmelerin üretim kapasitesini arttırarak seri üretimi destekler.
  • Üretime bağlı hataları ve iş kazalarını minimum seviyeye indirir.
  • Üretim sürecindeki parçaların tamamını tek bir büyük pres makinesinde tutar. Bu sayede şekillendirme işlemi pratik ve basit hale gelir.
  • Üretim maliyetlerini düşürür ve kar oranının artmasını sağlar.
  • Daha kaliteli parça üretimi yapılmasını sağlar.
  • Enjeksiyon kalıplama veya sıkıştırma kalıplama gibi farklı işlemleri yapabilirsiniz. Farklı ihtiyaçlara uygun üretim sahası kullanılabilir.
  • Tek başına veya birden fazla transfer kalıp ile her ihtiyaca uygun bir üretim alanı kurulabilir.

Transfer Kalıp Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Transfer kalıp seçim sürecinde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Çünkü üretim sürecini sorunsuz hale getirmek istiyorsanız transfer kalıplar doğru şekilde seçilmelidir.

Transfer kalıp seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

  • Öncelikle ürün ihtiyaçlarına göre hareket etmek gerekir. Üretim sürecinin sorunsuz olması için ihtiyaçlara özel malzeme, tasarım yapılmalıdır.
  • Seri üretime ve parça ihtiyaçlarına uygun bir transfer kalıp seçilmelidir.
  • Elektronik bileşenler ve diğer tüm süreçler üretime uygun olmalıdır.
  • Kalıp boşluğu ürün boyutuna uygun olarak tasarlanmalıdır.
  • Bütçe ve maliyet de dikkate alınmalıdır.
İletişim Formu