Üretim sürecinde parçaların istasyonlar arasında taşınması ve sürecinde her istasyonda bir dizi geçmesinden kaynaklı süre kayıplarını önlemek amacıyla prograsif kalıp kullanılıyor. Bu kalıplarla her boyutta farklı parçalar üretilebilir. Üretim süreçlerinde kalıbın preslerle uyumlu olması gerekiyorsa kalıp olarak prograsif kalıp kullanılır. Aynı zamanda yeterli pres tonaj kapasitesi olması, presin belirli bir kalitede olması, parçanın tutarlı olması veya hızlı kalıp değiştirilmesi gerektiği durumlarda da kullanılabilir.

Prograsif kalıplar hem uzun hem de dar olan çok sayıda istasyon olan bir kalıptır. Burada her istasyon üzerinde farklı bir işlem yapılır. Hammadde kalıbın girişinde bırakılır. Daha sonra her istasyonda bir önceki işlemden farklı olarak yeni bir işlem yapılır. Son aşamada parçanın son şeklini olması sağlanır.

Seri üretimi daha etkili hale getirmek istiyorsanız prograsif kalıp ihtiyaçlarınızda her zaman Çelik Kalıp'tan yardım alabilirsiniz.

Prograsif Kalıp Nedir?

Prograsif kalıp, çok sayıda farklı metal şekillendirme işlemini tek bir kalıpta yapılmasını sağlayan yöntemdir. Bu ürün aşamalı kalıp olarak isimlendirilir. Bu kalıpta temel mantık bir hammaddenin kalıbın girişinden beslenmesi ve birden çok işlemden bu kalıp içinde yapılmasıdır.

Kalıba koyulan hammadde kademe kademe birden fazla işlemden geçirilir ve kalıbın sonuna gelen ürün son şeklini almış olur.

Prograsif kalıpları yapı olarak uzun bir tasarıma sahiptir. Aynı zamanda en olarak dar en olarak dar yapıdadır. Kalıbın üzerinde çok sayıda istasyon bulunur. Tüm istasyonların üzerinde bir işlem yapılma süreci vardır.

Tüm istasyonlar hammaddenin farklı bir işlemden geçmesi için tasarlanır. Hammadde istasyonda belirlenen görevden geçtikten sonra diğer istasyona geçer. İstasyonlar önceki işlemin üzerine farklı bir işlem uygular. Tüm istasyonlar görevini tamamladığında parça son şekline gelir ve kullanıma hazır olur.

Prograsif Kalıp Tasarımı Nasıl Yapılır?

Prograsif kalıp tasarım süreci uzmanlık gerektirir. Bu noktada karmaşık adımlar söz konusudur. Prograsif kalıp tasarımı yaparken mekanik ve üretim mühendislik alanında uzmanlardan yararlanmak gerekir.

Prograsif kalıbı tasarlarken şu adımlar yürütülür;

Parçanın Geometrisini Belirleme

İlk adımda parçanın geometrisi incelenir. Boyutlar, yüzey kalitesi ve tolerans incelemesi yapılmalıdır. Daha sonra kalıp malzemesinin belirlenmesi yapılmalıdır. Sac türü, sacın kalınlığı ve sacda beklenen mekanik özellikler titizlikle belirlenmelidir. Üretim sürecinde yer alacak işlemler sıralanır ve sıraya göre bakılır. Kesme, delme, bükme ve şekillendirme gibi adımlar sıralanabilir. Üretim hacmi, kalıbın ömrü ve maliyetler dikkate alınarak üretim hacmi belirlenir.

Üretim Bandı Tasarımı

İkinci adımda üretim bandı tasarımı yapılır. Sac kalıpta malzemenin hareketleri ve her istasyon özelinde konumu dikkate alınır. Daha sonra mantık akışına göre işlem sırası belirlenir. Kalıpta malzemenin hareket etmesi işlemini yerine getirecek yan çakı boyut hesaplaması yapılır. Ardından parça toleransı dikkate alınarak ince ayarlamalar yapılır.

İstasyon Bandı Tasarımı

Üçüncü adımda istasyonlar tasarlanır. Her istasyon özelinde burada gerçekleştirilecek üretim süreci için detaylı çizim işlemleri yapılır. Ardından her istasyon için doğru alet ve ekipmanlar belirlenir. Her işlem için gerekli olacak kuvvet hesabı yapılır. Ardından üretilecek malzemenin istasyondaki akışı belirlenir.

Kalıbın Montaj Süreci

Dördüncü adımda kalıbın montajı yapılır. Kalıba belirlenen istasyonların dizilişine göre montajları yapılır. Sıralamaya göre tüm istasyonlar kalıba yerleştirilir. Kalıp montajı tamamlandıktan sonra ince ayarlamalar yapılır. Daha sonra üretime yönelik bir test yapılır ve hata varsa gerekli düzenlemeler gerçekleştirilir.

Test ve Düzenleme

Kalıp montajından sonra bilgisayar destekli yazılımlarla kalıbın performansına yönelik bir simülasyon yapılır. Bu aşamada üretim sürecinin tüm detayları incelenir. Bir hata varsa belirlenir ve tasarım sürecindeki gerekli tüm düzenlemeler yapılır.

Prograsif kalıp tasarımının sorunsuz şekilde işlemesi için tüm süreç boyunca ekibimiz sizlere destek olacaktır.

Prograsif Kalıp Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Prograsif kalıp üretim süreci yüksek hacimli olan çok sayıda sektörde kullanılır. Metal sac işleme sürecinin olduğu tüm sektörlerde tercih edilebilir. Bu kalıplar yüksek hassasiyet ve verimlilik sağlar. Aynı zamanda tekrarlanabilen yoğun üretim süreçlerini kolaylaştırır.

Prograsif kalıp kullanım alanları şu şekildedir;

  • Otomotiv sektöründe araç gövdesindeki parçalar, şase ve motor parçaları ile süspansiyon parçaları gibi birçok detayın üretiminde görev alır.
  • Tüm beyaz eşyalarda ana gövde ve iç parçaların üretimi sürecinde bu kalıplardan yararlanılır.
  • Bilgisayar, cep telefonu ve elektrikli ev aletleri gibi birçok elektronik ürünlerin metal kasası ve parçalarının üretiminde kullanılabilir.
  • Bir uçakta kanat, gövde ve iç döşemede yer alan tüm metal parçaların üretiminde kullanılabilir.
  • Çelik konstrüksiyon uygulamalarında profil ve bağlantı elemanlarının üretim sürecinde inşaat sektöründe kullanılabilir.
  • Metal ve teneke kutu gibi ambalaj malzemelerinin üretilmesi sürecinde görev alabilir.
  • Cerrahi alet ve implant gibi tıbbi cihaz ekipman ve parça üretiminde tercih edilebilir.

Metal endüstri parçalarının üretimini hızlı ve sorunsuz olarak gerçekleştirmek için prograsif kalıplardan yararlanılabilir.

Prograsif Kalıp Avantajları

Prograsif kalıplar metal sacların işlenmesi sürecinde hassasiyet ve yüksek verimlilik varsa özel bir kalıp olarak kullanılır. Bu kalıplar üretim sürecinde üreticilere çok önemli avantajlar sağlar.

Prograsif kalıp avantajları şu şekildedir;

  • Üretim sürecinde birden fazla işlemi tek bir kalıpta yapabilirsiniz. Bu hem işlevsellik hem de üretim süresinin kısalmasını sağlar.
  • Üretim süreci boyunca insan gücüne olan ihtiyaç minimum düzeydedir. Çünkü kalıp üzerinde sürecin önemli bir bölümü otomatik şekilde yürütülebilir. Bu hata oranını düşürürken işçilik maliyetlerini de azalır.
  • Üretim sürecinde görev alan parçaların boyut ve şekil toleransı düşük olacağı için daha kaliteli ürünler üretilir.
  • Tüm işlemler tek bir kalıpta gerçekleştiği için tüm parçalar birbiriyle tutarlı şekilde üretilir.
  • Prograsif kalıplarda yapılan üretimde hammadde israfı minimum düzeydedir. Böylece üretim maliyetinin çok daha düşük olması sağlanır.
  • Normal şartlarda üretilmesi çok zor ve maliyetli olan karmaşık parçalar dahi tek bir kalıpta kolayca üretilebilir.
  • Çok yüksek dayanım sağlayan kalın sacları sorunsuz olarak şekillendirmeye olanak tanır.
  • Kalıbın tasarımında çok küçük dokunuşlar sonrası farklı ürünleri de üretilmeye başlanabilir. Bu anlamda çok yönlü bir kalıptır.
  • Yüksek hacimli üretim planı olan işletmeler için üretim maliyetini en aza indirir.
  • Üretimde her istasyonda hata oranı minimum düzeyde olduğundan kalite kontrol süreci daha pratik olur.
  • Otomasyon sistemleri sayesinde işyerinde üretim süreci çok daha güvenli olur. Kaza riski minimum düzeydedir.
  • Çevre dostu üretim yapmak isteyen işletmeler için uygundur. Yaygın olarak hammadde atık oranı çok düşüktür.

Prograsif kalıplarda söz konusu avantajlardan yararlanarak üretim sürecini çok daha işlevsel hale getirmek isteyen işletmeler hemen bizimle iletişime geçebilirler.

Progresif Kalıp İmalatı

Prograsif kalıplar çok yüksek hacimli üretim tesislerinde özellikle metal parçaların üretimi sürecinde kullanılır. Bu kalıpta rulo şeklinde bulunan metal şeritler kalıbın başından bırakılır ve çok sayıda işlemden bu kalıptan çıkarılmadan geçirilir. Bu sayede kalıbın sonunda karmaşık bir üretim süreci olsa dahi ürün son halini alır.

Tek bir kalıpta çok sayıda işlem yapıldığı için üretim süresi çok daha kısa olur. Bu sayede tek kalıp olarak üretim yapıldığından üretim süresi çok daha hızlı olur.

Progresif kalıplarda parçalarda boyut ve şekil toleransı minimum düzeydedir. Bu da daha kaliteli ürün imalatı yapmaya olanak tanır. Kalıp içinde tüm istasyonlarda otomasyon sistemleri kullanıldığından işçilik maliyeti de minimum düzeyde olur. Tek işlemde üretilemeyecek karmaşık parçalar dahi bu kalıpta başarıyla üretilebilir.

Progresif kalıp imalatı ihtiyaçlarınızda hemen bize ulaşın. Üretim hacminize, sektörünüze ve ihtiyaçlarınıza göre size özel bir progresif kalıp tasarımı yapalım.

Prograsif Kalıp Üretimi

Prograsif kalıp yüksek hassasiyeti bulunan metal parçaların şekillendirilmesi ve üretilmesi sürecinde görev alabilir. Bu kalıpta kesme, delme, bükme ve şekillendirme gibi işlemler yapılabilir.

Prograsif kalıpta birden fazla istasyon bulunur. Her istasyon farklı bir işlemi yerine getirmek üzere tasarlanır. Üretilecek malzeme ilk istasyondan girer. Buradaki işlem tamamlanır ve sıradaki işlemin yapılması için sonraki istasyona gönderilir.

Prograsif kalıplar işletmeler için zorlu üretim süreçlerini pratik, hatasız ve hızlı hale getirir. Prograsif kalıp üretimi için ihtiyacınız olan her türlü çözüm için bizlere ulaşabilirsiniz. Otomotiv ve elektrik sektörü için ihtiyacınız olan her türlü prograsif kalıbı yüksek kalitede üretiyoruz.

Ekonomik, güvenilir ve uzun ömürlü üretim alanlarına ihtiyacınız varsa projelerinizi yüksek kalite standartları ile tamamlayalım. Detaylı bilgi, projelendirme ve fiyat teklifi süreçleri için bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu